Skip to main content

A Galambos cégcsoport egy 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás, melynek székhelye Vas megyében található. Ennek legnagyobb fejlődést felmutató tagja a Galambos Logistic Kft., melyet 2007-ben alapítottak a tulajdonosok. A cégcsoport fő tevékenységi körében logisztikai szolgáltatásokat nyújt partnereinek (üzemkiszolgáló logisztika, raktározás, anyagmozgatás, göngyöleg mosás és menedzsment, nemzetközi és belföldi árufuvarozás).  A kkv besorolás alapján jelenleg középvállalkozásnak minősülő – éves szinten több, mint ötmilliárd forint árbevételt realizáló – cégcsoport székhelye Vépen található. A telephely az elmúlt évek során számos fejlesztésen ment keresztül és az utolsó bővítéssel elérte a jelenleg rendelkezésre álló terület maximális beépíthetőségét.

A fejlődés fenntartásának érdekében egy új, középtávú célt tűzött ki maga elé a tulajdonosi kör. Hosszú tervezési folyamat előzte meg a döntés véglegesítését, mely megvalósításának központi eleme a jelen projekt kivitelezése. Ennek során a következő években Szombathelyen egy zöldmezős beruházás keretében új logisztikai központ épül tervezetten 15,5 millió euró (5,6 milliárd forint) költségvetéssel, amelyhez az állam 1,9 milliárd forint támogatást nyújt. A megnyitót a cégcsoport 2023. év tavaszára tervezi.

A fejlesztés fő elemei a telekvásárlás mellett egy 12.700 m2 alapterületű – modern polcrendszerrel és kiszolgáló targoncákkal ellátott – raktárcsarnok, valamint egy, a projekt komplexitását növelő 1.060 m2 alapterületű – új ládamosó berendezések telepítését is magába foglaló – ipari göngyölegtisztító csarnok építése. Manapság egész Európában, így Magyarországon is exponenciálisan növekszik a kereslet a göngyölegtisztítás iránt. A különböző gyártó cégeknél fokozottan jelenik meg az igény a belső, gyártásközi göngyölegek tisztítására, kezelésére. Jelenleg még a régiónkban nincs ilyen szabad mosási/tisztítási kapacitás, amelyet külső megrendelők igénybe tudnának venni. Egyelőre csak olyan földrajzi távolságban lelhető fel ez a szolgáltatás, amely a helyi, környékbeli cégek számára jelentős extra kiadást, fuvarköltséget generál. Ezt a tevékenységet a legtöbb cég esetében a relatívan magas beruházási érték miatt nem saját belső kezelésben végzik el, hanem külső szolgáltatóra bízzák. Ezt a piaci lehetőséget ismerte fel a cégcsoport vezetősége, és döntött a ládamosó berendezések vásárlása mellett.

A projekt megvalósításában a cégcsoport két tagja működik közre. A Galambos Holding Kft. a projekt részét képező ingatlan beruházásokat (telekvásárlás, építés), míg a Galambos Logistic Kft. a logisztikai szolgáltatáshoz és a göngyölegtisztításhoz kapcsolódó eszközbeszerzéseket valósítja meg, illetve biztosítja a magas szintű szakmai hátteret.